Efterår -de store contesters tid

Sommeren er ved at være forbi. Det sker af uransalige grunde på samme tid hvert år, og så kommer tiden hvor VHF-UHF amatøren begynder at tænke på de store contester. Den 1’ste weekend i september går det løs på 144 MHz, en måned senere den 1ste weekend i oktober er det UHF og opefter det gælder, og endelig slutter det med den store 144 MHz CW contest også kendt som Marconi testen den 1ste weekend i november.

Testerne i september og oktober er arrangeret af Region 1 og de kan uden at overdrive beskrives som verdens STØRSTE tester på de højere frekvenser. Hvis man gerne vil opleve hvordan 144 MHz eller 432 MHz kan lyde som en aften på 14 MHz, så er region 1 testerne det man skal satse på.

OZ vindere
Fra OZ er der stærke traditioner. Septembertesten er vundet 3 gange 1969, 1972 og 2013 af henholdsvis OZ1OZ, OZ9OT og 5P5T mens OZ9FW vandt oktobertesten i 1978. Flotte resultater når man tænker på hvor langt væk, vi befinder os fra de store aktivitetscentre nede i Europa. Endnu er der ingen dansk station som har vundet Marconitesten, men de øvrige resultater viser at at det skam er muligt.

5p5t 2010

 

Logs
Indtil for få år siden blev testerne arrangeret på skift af de enkelte medlemslandes organisationer. Ordningen var at man først sendte loggen til den nationale contestmanager som så skulle videresende den. Det gav en masse forsinkelser og tab af logs. Det er heldigvis ikke længere et problem. Loggen kan uploades straks efter contestens afslutning på IARUs contest robot.

Ny klasse
I 2014 startede man for første gang med en 6 timers klasse, hvor man kun konkurrerer de første 6 timer af testerne, men sagtens kan deltage de fulde 24 timer. Efter en lidt sløv start i 2014, var der masser af liv i 6 timers klassen i 2015, og det synes at have givet et nyt element til testerne. Umiddelbart synes 6 timers klassen som en rigtig god mulighed for OZ single operators til at opnå en god placering.

Hvad skal der til?
Alle kan deltage, og der er garanti for DX, men skal man være med der hvor det kan gå stærkt, skal der en lidt større station til. En placering på en bakketop er så absolut en fordel. Man kan også deltage hos en af de stationer som allerede er QRV. 5P5T er for 10 gang i træk aktive fra Møn (Kongsbjerg) i septembertesten, og gæster eller nye operatører er mere end velkomne.

Der er rigtig gode historier og inspitation at hente til at bygge sin conteststation eller planlægge sin deltagelse i OK1TEHs presentation om VHF/UHF contesting i Europa, som man kan finde her.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 849


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.