2m EME hos OZ1BXM

Jeg kører 2 meter digital EME med en lille antenne med 15 dBd gain. Mit array er 4 x 6 element yagi, som drejes med to standard antennerotorer. Med denne antenne kan jeg regelmæssigt køre andre EME stationer. Jeg kører vandret polarisation, hvilket mange andre på EME også gør, og derfor er hovedparten af mine forbindelser til EU. Men jeg har også kørt AF, NA og SA.

Jeg sender med 800 W fra et hjemmebygget SSPA med vandkøling. Vandkøling virker godt; kølepladen bliver aldrig mere end 40 gr. varm. Jeg bruger en LNA, som sidder i masten tæt ved antennerne. Den er fra HA8ET og udmærker sig ved, at indgangen kortsluttes med et relæ, når der sendes. En udmærket beskyttelse af transistoren.

Sekvenseren er hjemmebyggget og baseret på Arduino. Sekvenser-projektet havde simpel programmering (alle udgange skal være enten høj eller lav). Desuden er alle udgange bestkyttet mod transienter.

Jeg har beskrevet min EME-station samt nogle generelle erfaringer i to artikler, som snart kommer i OZ (de er antaget af redaktøren). Det er længe siden, at EME har været beskrevet i OZ. Jeg håber, at flere radioamatører bliver interesseret i denne spændende gren af vores hobby. Hvis man interesserer sig for rummet og astronomi, er EME en oplagt ting.

73 fra OZ1BXM Lars, Holstebro, JO46gi

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 564


Comments

2m EME hos OZ1BXM — 3 Comments

 1. Super artikel i OZ. En stor hjælp!
  Er i fuld gang med at lave et setop med 4 x 6 InnovAntennas.
  Har desuden en BEKO HLV-1000 og rotot G 5500.
  Kan næste ikke vente med at få det klart 🙂
  Mangler dog at få fabrikeret et brugbart H. Er der gode råd at hente?

  Jan de OZ1IIL
  JO47HC

 2. Hej Jan, OZ1IIL
  Jeg har bygget mit H af 40 mm alu-rør, da de er lettere end stålrør og godt kan bruges til 6-elements yagi’er. Mit H er samlet med rustfri stålbeslag fra UKW-Berichte. Beslagene skal være at god kvalitet.

  Jeg kunne godt tænke mig en kraftigere rotor end den KR-550, som jeg har nu (svarer til Yaesu G-5500’s elevationsrotor). Hvis du skal investere i en rotor, vil jeg anbefale noget kraftigere end KR-550/G-5500. De kan bruges, men er lige på grænsen til det forsvarlige.

  73 OZ1BXM Lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.