9 cm på Månen

Det er sikkert ikke undsluppet opmærksomheden at radioamatørenes adgang til 9 cm (3,4 GHz) båndet er under angreb. 5G mobiltelefoni skal bruge båndbredde, og masser af det!
Heldigvis er det lykkedes bl.a via EDRs indsats at bevare OZ amatørenes adgang til 9 cm båndet. En af de amatører som havde en ekstra grund til at være glad var OZ5NM Niels. Han er den stolte ejer og konstruktør af en EME station til 9 cm baseret på en 4,5 m parabol fra Fyns Telefon og et gammelt vindmølletårn. Niels skriver:
“Som man måske kan se, er antennen brugt ved Fyns Telefon men af konstruktions mæssige årsager vendt på hovedet. Tårnet stammer fra en nedlagt vindmølle hvor krøje systemet bruges til at dreje antennen. Elevationen ordnes med en kraftig aktuator arm. Antennediametren er 4,5 meter og fokus afstanden er 1,5 meter. Den korte fokusafstand er lidt af en udfordring, og jeg mangler stadig omkring 3 dB solstøj. Radioen er en flex1500 og en 144Mhz Transverter som er placeret indendørs. Transverter til 3400 Mhz og PA , som Begge er DB6NT, er placeret lige bag antennen, der hvor vindmøllens generator sag en gang. I skabet er div strømforsyninger og tracking udstyr som er konstrueret af F1EHN.”

Den 7 juli, ugen efter den gode nyhed om at vi bevarede adgangen til 9 cm, kørte OZ5NM VK4CDI som den første OZ-VK på dette bånd. Glæden blev formentlig ikke mindre den dag i shacket på Fyn.

OZ5NM med sin omvendte parabol

Strømforsyninger, styreelektronik m.m.

Udover EME dyrker OZ5NM også radioastronomi, og her skal man virkelig have styr på de helt små dB størrelser. Se f.eks hans optagelse af støjen fra stjernehoben M17.

Billedet viser støj fra stjernehoben M17. Støjen er genereret for ca. 4000 år siden. I højre halvdel af optagelsen har jeg flyttet antennen 2 grader væk som reference. Støjen fra stjernehoben får summen af systemets og stjernehobens støj til at stige med ca. 0,2 dB.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 480


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.