Solplet 2786

Der er kommet liv i solen igen. Solcyklus 25 stiger i aktivitet og antallet af solpletter tilsvarende. Solplet 2786 er en af de største som er set i flere år med et areal 3 gange større end Jorden og som kan ses med det blotte øje. Der er stigende magnetisk aktivitet og chancen er for en større flare en af de kommende dage, måske man tør håbe på en god auroraåbning? Hold øje med rumvejret!

Solplet 2786 i nærbillede taget af François Rouvière November 26, 2020 @ Cannes, France

Solen d. 27 november 2020

Megaflares!
Går vi tilbage i tiden, nærmere bestemt til oktober-november 2003 under maksimum på solcyklus 23 var solaktiviteten mange gange højere. Over en 2 ugers periode var der ikke mindre end 3 kæmpemæssige udbrud fra solen. Alle sammen X-flares, og som resulterede i nogle af de bedste auroraåbninger i mands minde.
Flares deles op i A, B, C, M og X, hvor der springes en faktor 10 mellem (logaritmisk), dvs. en X-flare er oftest mere end 100 gange kraftigere end en C flare. Det er først ved M-flares at man oplever black out på HF. Energien i en X-flare svarer typisk til en milliard brintbomber eller mere. Den allerstørste flare nogensinde målt indtraf den 4 november 2003. Det diskuteres stadig hvor kraftig den var da måleinstrumenterne blev overstyret. Men efterhånden har man fundet, at der var tale om en X-28 flare.

Nedenunder kan ses røntgen målinger samt en video af hele sekvensen af X-flares i oktober-november 2003. Da X-28 flaren indtraf befandt den sig på solkanten set fra jorden og vi blev ikke ramt af partikelstormen. Derved blev vi “snydt” for den formentlig største aurora nogensinde, men det var måske meget heldigt at det ikke skete, da store dele af elforsyning og anden elektrisk infrastruktur over hele Jorden formentlig var blevet ødelagt.

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 275


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.