OY-beacons skal flytte, men hvornår?

OY6BEC QTH Sornfelli

De færøske OY6BEC VUSHF beacons er QRV fra 50-1296 MHz og for nylig også på 10 GHz. De holder til huse 750 m over havet på toppen af Sornfelli inden i en af kuplerne til det der engang var NATO Early Warning Station Site 09. Det er selvsagt en rigtig god QTH, og selv benytter jeg ofte at sætte stationen på 144.402 MHz for at lytte efter meteorpings, og ganske ofte kommer der et troposcatter signal igennem som godt nok ikke kan høres men ses på waterfall display.

Antenner til troposcatter link Island-Færøerne-Skotland. De var del af en kæde mellem USA og Storbritannien som bl.a gik over Grønland.

NATO Early Warning Station Site 09 blev bygget på Sornfelli I starten af 60’erne for at holde øje med russerne som en del af oprustningen under den kolde krig. Anlægget omfatter blandt andet en stor bunker dybt inde i fjeldet, og det samlede anlæg med veje er et af de største byggeanlæg største nogensinde på Færøerne. I mange år var der samme sted også en amerikansk troposcatter station samme som bogstavelig talt gik under radaren og først kom til offentlighedens kendskab op i 80’erne. Radaren blev slukket i 2007, og siden da er sitet blevet anvendt til mere fredelige formål såsom radioamatørbeacons.
Men historien gentager sig som ofte, og nu er der behov for at holde øje med russerne igen. Folketinget har afsat DKK 390 mio. til et nyt radaranlæg netop på Sornfelli. Planlægningen af arbejdet er gået igang, og selvom det tegner til at der også kan være andre benyttelser, så er der ikke plads til en beacon på en radarstation. Der kan dog endnu være en del år til at OY6BEC skal flytte. Der er en del politisk modstand på Færøerne fra især selvstændighedspartierne, og Lagtinget har endnu ikke givet tilladelse til projektet. Store projekter tager tid. Men at OY6BEC skal finde en ny QTH er næppe til at komme udenom.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 262


Comments

OY-beacons skal flytte, men hvornår? — 1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.