Over hækken på 10 GHz

Jeg skulle igang på VUSHF Field Day i år! Desværre var der ingen stationer QRV på Sjælland 🙁 og selv var jeg kommet hjem fra en længere udlandsrejse aftenen forinden, hvorfor det var tid til at gøre noget nyt. Så jeg tænkte, at lejligheden bød sig til endelig at få samlet mit 10GHz udstyr og prøvet det af. Udstyret består af en DB6NT G3 transverter et HF trin også fra DB6NT og et 5W PA. Antennen er en offset parabol med et fødehorn jeg havde købt hos OZ2OE. Som bagsats er der en IC202e. TIngene så ud til at fungere hver for sig, men jeg havde aldrig sat hele systemet sammen, og mine muligheder for at måle på 10 GHz var ikke eksisterende.

Udstyret skulle som sagt prøves, men hvor skulle jeg sætte stationen op? Min QTH ligger fornuftigt i godt 40 mASL, men der er en del træer omkring, så antennen skal højt op, især på 10 GHz. En anden mulighed var at sætte stationen op ved hullet i hækken og skyde ud over naboens mark. Det var godt nok ikke ideelt, et par hundrede meter ude er der en del træer, og frit skud er der absolut ikke tale om, men prøves skulle det.

Havebordet blev bakset hen til hækken, antenne “masten” skruet fast til en palle, og udstyret blev sat op. Der var masser af støj i modtageren og PA trinnet trak strøm, men jeg kunne ikke høre 7IGY.

Jeg ringede til 1FF Kjeld som var mikrobølgeoperatør på 1ALS og vi forsøgte os med skiftevis at sende og modtage. Jeg havde et meget svagt signal fra OZ1ALS, og 1FF kunne se mig på spectrum scopet, men heller ikke mere.

En udfordring på 10 GHz er mangelen på almindelige måleinstrumenter såsom et wattmeter, så selv om udstyret så ud til at virke, havde jeg ingen anelse om der kom noget signal frem til antennen. Kjeld foreslog at jeg brugte hånden. ‘”Hånden?” -“Ja sæt bare hånden ind foran hornet, bliver fingrene varme er der mindst et par watt deroppe” Ganske rigtig efter et par sekunder blev fingrene lune. Det må være det man kalder for et BTW (Biothermal wattmeter). Hermed er Kjelds gode råd givet videre. Jeg ville dog være forsigtig, hvis der kan komme meget mere end 10-20 w ud af sendren.

Vi forsøgte lidt frem og tilbage, OZ1ALS var helt nede i støjen men dog hørbare og Kjeld kunne se mig i støjen, men heller ikke mere. Der var ikke signaler vi kunne køre en QSO med.

Efter at have gået en aftentur med fruen, tænkte jeg, at måske skulle fødehornet justeres, og ganske rigtig pludseligt dukkede 7IGY op af støjen fra absolut ingenting til S3. Så var det bare at ringe til 1FF igen, og i løbet af ganske kort tid var OZ1ALS i loggen med 559/529 rapporter. Tak til 1FF Kjeld for tålmodigheden og de gode råd.

Det blev kun til den ene QSO, og det var ganske primitivt men rigtig sjov radio, ligesom dengang på en novemberdag for 37 år siden da jeg kørte min første englænder på 144 MHz 🙂

 

OZ1FDH/p på 10 GHz -havebænk, europapalle, diverse
udstyr og en kop kaffe

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 638


Comments

Over hækken på 10 GHz — 3 Comments

 1. Dejligt at høre om dine eksperimenter og det gode resultat Claus.
  Følelsen “YES DET VIRKER SGU” efter lang tids arbejde er uvurderlig og er den der driver en videre til næste vilde projekt.
  Velkommen på 10 GHz, det absolut sjoveste microbølgebånd, og dertil også det bånd med højst aktivitet.

  Anders
  OZ3Z

 2. Tak Anders, -ja det er en rigtig god følelse 🙂 Det er fascinerende hvordan 10 GHz, er blevet “båndet” hvor alt det nye sker. Ser frem til en QSO, når jeg i løbet af de næste par uger får udstyret op i masten.

  Claus 1fdh

 3. OZ1FDH Claus, tak fordi du deler dine erfaringer. Jeg kunne ønske, at flere gjorde det samme. Jeg elsker sådanne beretninger. De giver virkelig lyst til selv at komme på 10 GHz (jeg er der ikke selv).

  Denne side (VUSHF.dk) er ved at blive virkelig interessant, og mon ikke mange nuværende og kommende D-licenser gerne vil høre om alle de spændende muligheder? Vi kunne også bruge nogle beretninger fra andre bånd.

  73 fra OZ1BXM Lars, Holstebro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.