Malachite SDR modtager

OZ2TG Steen beskriver her sin nyanskaffelse, den russisk udviklede Malachite SDR modtager. Den er ganske fiks og prisbillig, oveni får man en portabel spectrum analyser med op til 160 kHz båndbredde.

OZ2TG skriver: Jeg har netop købt en radiomodtager på Ebay, der kan modtage fra 50KHz til 200MHz. Det er en fiks lille sag, bygget ind i en metalkasse med målene 10x7x 2cm. På forsiden er der et 3.5” touch farvedisplay der viser frekvens og ”vandfald” m.m., der er indbygget 1500mAh batteri og en SMA konnector til antennen.

På audiosiden kan vælges at tilslutte øretelefoner eller bruge den indbyggede højtaler. Konceptet er meget det samme som en RTL-dongle + en PC med et SDR program, fidusen her er at det hele befinder sig i samme kasse. Tryk på on/off og modtageren står der hvor du efterlod den da du slukkede.

Efter jeg havde købt radioen begyndte jeg at kigge lidt mere på nettet for at finde informationer om denne radio. Det viser sig at den oprindeligt er konstrueret af 3 russiske amatører R6DAN, R6DCY og RX9CIM. Den består af MSI001 radiokreds, en STM32H743 u processor som hovedkomponenter, designet er open source, hvad angår hardwaren. Mens softwaren fås gratis i en ”basic” version, men koster 55US$ hvis man ønsker den fulde version med alle features, bl.a. Modtagning op til 2GHz.

Dette betyder at der i øjeblikket findes 8 forskellige typer HW, den oprindelige russiske og så 7 kinesiske kloner. De kinesiske sælges til omkring 600Kr-800Kr. med basis SW. Det siges at den russiske er bedst, fordi kineserne har cost reduceret for meget. Det har jeg dog ikke verificeret.

Men en sød lille modtager, der basalt set kan det samme som en RTL dongle, men portabel og meget kompakt. Der vil nok vise sig nogle problemer med selektivitet og spurius, men til prisen er den ok.

OZ2TG, Steen

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 445


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.