En 10 GHz begynderberetning fra OZ1OY

 
“Torsdag den 22. juni havde jeg aftalt med Niels, OZ5NM, at vi skulle forsøge at lave qso’er med transportabelt 10 GHz udstyr. Niels har et setup med en OZ9FR-konstruktion, og jeg skulle forsøge om mit nybyggede DB6NT-transverter udstyr med 80 cm TV-offsetparabol, ombygget Cambridge TV-sat-hoved efter OZ2OE-artikel, overhovedet kunne sende.
Forinden havde jeg været på Egebjerg Bakke (JO55GC13 og ca. 100 m over havet) vest for Svendborg, og her kunne jeg høre beaconerne DB0VC ved Bungsberg og OZ7IGY på Slettebjerg.
Efter nogle korte forsøg mellem vores udstyr i Niels’s indkørsel, besluttede vi at køre til Munkebo Bakke (JO55GL73 og 58 m over havet) vest for Kerteminde. Forinden havde jeg kontaktet Kjeld, OZ1FF og hørt om muligheden for at prøve en qso. Mens vi samlede mit 10 GHz setup i tårnet på Munkebo Bakke, havde Ole, OZ0HF, som var kommet til i tårnet, taget kontakt med Ole, OZ2OE ved Horsens og aftalt et qso-forsøg.
Vores første forsøg blev derfor at rette parabolen ind mod OZ2OE. Godt hjulpet af retningsmarkeringerne mod Horsens på gelænder-siden i tårnet, fandt vi hurtigt OZ2OE’s signal omkring 10368.200 MHz. Stor var glæden, da Ole vente tilbage og sagde, at han også hørte os. Da parabolerne efter nogle skift var rettet helt ind, fik jeg min første 10 GHz qso med OZ2OE, som havde et fint S9-signal på Munkebo Bakke.
Under qso’en med Ole, OZ2OE, ringe Kjeld, OZ1FF og spurgte, hvor langt vi var nået. Da vi havde afsluttet den første qso, ringede vi derfor tilbage til Kjeld og aftalte et forsøg. Efter hjælp fra Henning, OZ9IO, som var kommet til i tårnet sammen med Hanne, fandt vi retningen mod Vejers og Kjelds bærebølge på 3 cm. Efter skiftet til ssb, svarede Kjeld tilbage at han også kunne høre os. Da parabolerne var rettet helt ind lå Kjeld med et fint S7 på en 154 km strækningen til Vejers.
Fra tårnet checkede vi også hvilke beacons vi kunne høre. Og det blev til OZ5SHF med et kraftigt signal og DB0VC ved Kiel med et svagt men fuldt læseligt cw-signal.
Vy 73 de OZ1OY, Jan”
Print Friendly, PDF & Email

Hits: 476


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.