Zigzag dipoler -gain og bred udstråling

DK7ZB har fundet et nyt design til en antenne med bred udstråling, nemt design og et fornuftigt gain. Nemlig stakkede dipoler forbundet i yderpunkterne i en vinkel på 90 grd. Jeg er dog noget usikker på hvordan de zigzag’ede dipoler påvirker polarisationen, måske der er nogen som har en kvalificeret kommentar? I sine noter anfører DK7ZB at der ikke skulle være nogen væsenlig påvirkning fra en horisontal mast. Se mere her.

4x zigzag til 144 MHz, gain ca. 5

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 243


Comments

Zigzag dipoler -gain og bred udstråling — 1 Comment

  1. Interessant antenne, men ikke ny. I “Antenna Applications Reference Guide” 2’nd Ed. 1984 er den omtalt på side 5-16/17. Er man interesseret sender jeg gerne et scan. Udover hvad DK7ZB fortæller, kan man læse om betydningen af vinklen imellem hver sektion (60 – 90 grader) samt rundingsradius i bukket.
    Polarisationen er horizontal da den vertikale komponent i successive elementer udbalancerer hinanden. Men jeg er ikke enig i, at støttebommen (lodret) ikke har indflydelse. Når bom og element er tæt på hinanden og 45 grader forskudt, vil strøm i elementet inducere strøm i bommen. Først i en vis afstand fra elementerne vil man have det forhold, at de vertikale feltbidrag fra to naboelementer har udbalanceret hinanden og feltet er entydigt horizontalt – og koblingen desuden reduceret betydeligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.