Stornos “hemmelige” radioudstyr

Fra 1947 til 1992 eksisterede det et firma som byggede radioer ved navn Storno. Det blev grundlagt som et datterselskab i Store Nordiske Telegrafselskab. For dem af os som er født i yngre stenalder eller før, er Storno noget særligt. Rigtig mange modificerede Storno radioer er blevet anvendt til amatørradio og for VUSHF amatørerne var det en kilde til udstyr, dimser og ikke mindst viden. Men der er meget mere bag Storno end blot taxa radioer og CQP håndstationer. De var teknologisk førende og innovative på mange områder indenfor radiokommunikation. Fokus for firmaet i de første år var især indenfor FM radiofoni og ikke mindst radiokædeudstyr. Der blev produceret radioer til alle anvendelser om det var radiokædelink til flyradio. Der blev eksperimenteret på både VHF og UHF og man byggede den første eksperimentelle radiokædelink fra Stevns til Bornholm.

Den 80 meter høje mast på Stevns med en måtteantenne til ca. 150 MHz.

I 1970 var Storno den største europæiske producent af mobilradioer og  nr. 3 i verden! Men i 1992 forsvandt navnet Storno. Firmaet var blevet solgt til Motorola år forinden, og til trods for løfter om at bibeholde aktiviteter i Danmark gik der som forventeligt ikke lang tid før alt viden og ekspertise var hevet ud af firmaet og alle aktiviteter i Danmark blev i praksis lukket.

Læs mere om Stornos historie og teknologi her -hjemmesiden om Storno er virkelig et besøg værd. Af de mere vilde historier er bl.a at man på et tidspunkt forsøgte at købe Nokia!

Reklame for Stornos 5 kW FM sender

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 1224


Comments

Stornos “hemmelige” radioudstyr — 1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.