Stigende aktivitet fra solcyklus 25

Vi er nede på bunden hvad solaktivitet angår. Cyklus 24 har været en af de magre i forhold til antallet af solpletter, og der har hverken været meget F2 udbredelse på 50 MHz eller aurora for den sags skyld.

Sammenligning af cyklus 21, 22, 23 og 24. Kilde www.solen.info

Som det kan ses har aktiviteten under cyklus 24 været mere end halveret i forhold til de tre foregående cyklus. Der har været en del spekulationer om hvorvidt vi var på vej mod et nyt Maunder minimum hvor solens aktivitet var ekstrem lav i årene 1625 til ca. 1725. Det er almindeligt antaget at den lave solaktivitet også hang sammmen med hvad der er kaldt den lille istid. Uden den havde Kong Gustav ikke kunne gå over Storebælt med den svenske hær i 1659.

Cyklus 25 er allerede startet, de første solpletter med omvendt magnetisk polaritet er observeret, og den mest aktive af dem alle 12736 har kunne observeres over den sidste uges tid.

Solplet 12736

Men måske bliver cyklus 25 ikke helt så inaktiv som forventet. I et nyligt arbejde af Bhowmik og Nandy bruger de helt nye modeller over plasmastrømmene i solen til at forsudsige solaktiviteten både i fortid og fremtid. Deres resultater virker ganske plausible og viser at cyklus 25 bliver lidt kraftigere end cyklus 24.

Bhowmik og Nandys simulering af model solaktivitet sammenligne med målte værdier.

Den gode nyhed er at vi kan forevente et stigende antal aurora åbninger, den dårlige nyhed er, at vi ikke får hjælp fra solen til at løse klimakrisen. Læs den fulde artikel fra Bhowmik og Nandy nedenfor.

s41467-018-07690-0

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 559


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.