Redesign af DK7ZB-Nuxcom fødeelement

OZ1GER monterer antenner hos 5P5T. Contestantenner har højt slid.

DK7ZBs yagi designs er kendt og brugt af mange. De er relativt simple at bygge og har rigtig gode egenskaber. Yagierne har været solgt som byggesæt hos Nuxcom, og er stadigt tilgængelige hos Tinos Funkshop.
Et problem med byggesættene er dog den mekaniske kvalitet af fødeelementet. Det er opbygget over en el-samledåse og fastgjort til bommen ved hjælp af en 0,5 mm aluminium vinkel. Det er ikke en stabil konstruktion og man skal være forsigtig for at dipolen ikke får en anden polarisation end resten af antennen, ligesom den elektriske kontakt mellem bom og fødeleement med tiden formentlig forringes. En anden udfordring er at balun forbindes til fødeelementet med selvskærende skruer, det er ikke en stabil forbindelse.

Hos 5P5T contestgruppen har 3 el og 10 el DK7ZB 144 MHz yagier i mange år udgjort antenneparken, der er 28 antenner i alt.
Contestantenner bliver udsat for lidt af hvert: transport, montering på master, påsætning af kabler, diverse slag med hamre, landskabselementer og kropsdele m.m. De mekanisk og til dels elektrisk ustabile fødeelementer har længe været en kilde til bekymring, og efter testen i 2020 blev det besluttet, at nu skulle antennerne have en hovedrenovering. Fødeelementerne skulle være mekanisk mere robuste og kontakter mellem balun og antenner skulle forbedres.
Resultatet kan ses nedenfor. Samledåsen er erstattet af en 95×95 mm 1,5 mm aluplade, en vinkel også i 1,5 mm alu til connectoren samt rørklemmer til 10 mm hydraulik rør. Balun er nu fastgjort med gennemgående 3 mm bolte, og der er kommet skiver og låseringe på alt. Alupladens hjørner er klippet af så den fylder mindre ved transport og håndtering. Resonans og SWR er helt ens før og efter ombygningen. Et sweep fra 142-146 MHz er identisk for begge fødeelementer. Det nye design er mekanisk og elektrisk meget mere stabilt, og det er slut med skæve elementer og knækkede samledåser. Rørklemmerne kan købes bl.a hos den lokale maskinforretning eller på nettet hos Teltech.
Der er ikke gjort noget for at beskytte yderligere mod vind og vejr, antennerne sidder typisk ikke oppe mere end 48 timer af gangen. Men skal antennerne monteres permanent er en løsning er f.eks at bruge en epoxybaseret coating som kan købes hos Innovantennas.

Originalt design 3 el 12 ohm yagi

Originalt design 3 el 12 ohm yagi

Nyt design 3 el 12 ohm yagi

Nyt design 3 el 12 ohm yagi

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 864


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.