OZ7IGY going solar

Så er også OZ7IGY kommet med i den grønne omstilling. Overgangen til solenergi kan ikke blot reducere CO2 udledningen men også spare mange penge på el-regningen som er den allerstørste post på 7IGY’s driftsbudget.
Jesper OZ1XB har skrevet en lille beretning om installationen af solpaneler på beacon huset:
I fredags blev vi færdige med opsætning af solpanelerne på OZ7IGY og der blev tændt for strømmen. Det funker. Panelerne leverer omkring 20A tilsammen ind på 14V systemet, når solen skinner fra en skyfri himmel.
Der mangler stadig lidt småtterier, som vil blive gjort færdigt i løbet af de næste par uger.
Projektet har været forsinket fordi de vitale dele til min testopstilling blev købt af en bekendt. Derfor har vi i stedet installeret panelerne på den mest simple måde for at få det op og i drift inden sommeren og solen er helt væk. Desværre er effektiviteten ikke særlig stor, men til gengæld har det jo ikke kostet noget.
Vi er dog allerede gået i tænkeboks for at vurdere, hvad der kan være smart at forbedre, prisen taget i betragtning. Der er vedhæftet et lille notat (se nedenfor) over mulige løsninger.
Model #2 er en simpel ænding, men den kræver desværre udskiftning af de nuværende (gratis) paneler.
Model #4 har dels været afprøvet hos min svoger, dels er det nu en fast installation hos ham, der købte min testopstilling. Det virker OK, men jeg ved ikke om vi har lyst til at investere og ombygge til den løsning.
Model #5 er lige til højrebenet rent teknisk og funktionelt. Det er én unit på væggen plus to batterier på gulvet, så har vi 230VAC til strømforsyningen. Jeg har selv sådan en installation i privaten. Men det er desværre også den dyreste løsning.
Gode input (og komponenter) modtages gerne.
Til sidst en lille opfordring: Solpanelerne fungerer kun, hvis området holdes fri for høj plantevækst. Jeg vil ikke bruge ordet ukrudt, for området er er herligt habitat for insekter og sommerfugle m.m. Men det må vige for teknikken og driftskontoen. Hvis vi er nogle stykker, der på skift kan hjælpe med at holde det nede henover sommeren, vil det ikke være så slemt.
Eftersyn og rengøring af panelerne skal også med på vedligeholdelseslisten.
Vy73
Jesper, OZ1XB

Paneler monteret på beaconhuset

Masser af elektroner (strøm) direkte fra solen.

Solarsystemer-rev_1
Print Friendly, PDF & Email

Hits: 729


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.