Opsætning af antenner -en menneskeret?

En af de store udfordringer for radioamatører er tilladelsen til opsætning af antenner. Problemet er det samme om det er på VHF som på HF. De seneste årtier er der med væksten i streaming og kabler blevet indført deciderede forbud mod antenner i flere boligområder. Det er formentlig ikke lovligt i forhold til radioamatører, da det strider imod en grundlæggende ret til at ytre sig. Men det kan godt være en stor mundfuld at flytte den lokale boligforening eller den kommunale forvaltning.
Her er en artikel om problemet og de mulige løsninger som jeg skrev for et stykke tid siden.

Tilladelse til opsætning af amatørradioantenner
Print Friendly, PDF & Email

Hits: 737


Comments

Opsætning af antenner -en menneskeret? — 3 Comments

 1. Hej Claus

  Fin artikel som giver gode argumenter til den videre kamp for bedre antenneforhold generelt.
  Tilbage i 2016 var der en tråd på BG “Flyt til Stevns og sæt antenner op” https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&obj=59057
  Hvor Svend OZ7UV beskrev sin vej til at få Stevns kommune til at udarbejde og godkende et kommunalplan tillæg, der banede vej for antenneopsætning i Stevns Kommunes landzoner.
  Link til kommunalplantillæget der blev vedtaget: https://stevns.dk/sites/default/files/kommuneplantillaeg_nr._16.pdf_2.pdf

  Som dette tillæg er udformet, vil det forholdsvist let kunne implementeres i landzoneområder i mange andre danske kommuner.
  Vejen er nok desværre at det skal ske via lokalt indsendte forslag, for jeg ser ikke en vej via KL til en generel implementering.
  Så gode folk i ude i kommunerne må i gang med at få implementeret en kopi i deres hjemkommune.
  Jeg kunne f.eks undersøge Næstveds Kommunalplan og søge den udviddet med “Stevns modellen”. En amatør bosiddende på Lolland kunne så tage sin kommune og så videre.
  Så var vi da kommet et pænt skridt på vejen til bedre forhold.
  Næste store spring vil så være at se på by-zone uden deciderede antenne hade noter i lokalplanerne og se om der er noget lignende der kan duplikeres..
  Hvis de to “del-elementer” er nogenlunde kørt i hus, vil det nok være nogen gange lettere at komme i en fornuftig dialog med forvaltningerne om de lokalplaner der direkte forbyder antenneinstallationer 🙂

  Jeg dribler med vilje udenom boligforeninger og private udlejere, for det er op ad bakke, ene og alene fordi antenner vil være indgreb på anden mands ejendom. Der må nogen gerne komme med kreative forslag så den “skadelidte” (ejeren) ikke føler sig krænket.
  På den måde kunne vi i fællesskab starte et

 2. Der er stadig en formulering i bygningsreglementet om antenner 5,5 m over tagryggen: ‘af sædvanligt omfang’, hvilket i praksis fortolkes som alle yagier m.v. til radioamatør formål.
  Jeg boede i Farum i et hus i 1½ plan. Mit hus og naboernes huse var alle 8,5 m høje og mange havde TV antenner over tagryggen.
  Jeg søgte tilladelse til opsætning af antenner, men det var håbløst.
  Jeg forsøgte også med EMRK artikel 10, men på et møde i Furesø kommune sagde planlægningschefen, at det kun gælder for indvandrernes parabolantenne!

  Hvis kommunen ikke vil give tilladelse, kan de altid henholde sig til helhedsvurderinger og give afslag.

  Det er virkelig op ad bakke for radioamatører i Danmark, og landsforeningen EDR har svigtet totalt.

 3. Sammen er vi stærke, men landsforeningen EDR har ikke evnet/ønsket at adressere dette helt essentielle spørgsmål på trods af utallige opfordringer.
  Bl.a. derfor er jeg ikke længere medlem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.