Mere om OV3T’s rekord QSO

OV3T, Thomas

Det her er historien om hvordan en 44 år gammel DX rekord  på 144 MHz blev slået. Forbindelsen d. 12 juli 2020 mellem OV3T og EA8CXN på 3709 km er ny terrestisk rekord fra OZ på 144 MHz. Forbindelsen blev gennemført ikke mellem to superstationer, men mellem to stationer med helt almindeligt udstyr; en enkelt yagi eller quad og nogle hundrede watt. Der er også mange “hvis ikke” i denne historie: Hvis ikke en søvnig lastbilschauffør i foråret havde bakket ind i 45 m masten på OV3Ts remote QTH, hvis ikke toprøret hos 5P6T havde været underdimensioneret så der blev en 10 el yagi til overs, og hvis ikke der var åbent på 50 MHz i samme tidsrum, -ja så havde Thomas formentlig ikke været QRV hjemmefra derhjemme d. 12 juli om aftenen med en skæv 144 MHz 10 el yagi. Men der er et element som ikke falder ind under tilfældigheder og usandsynligt held, nemlig en rigtig god operatør som kender båndene og sit udstyr. Der var kun få øjeblikke til at reagere i, så var EA8CXN væk igen. I samme tidsrum kørte OZ1CCM EA1YV, men derudover er der ikke raporteret om andre DX QSO’er fra OZ.
Spørgsmålet er hvilken udbredelse der var tale om. Alt tyder på Es, kraftige signaler, meget lokalt og kort varighed. Der har helt sikkert også været tropo involveret, men det var der måske også tilbage i 1986 da OZ1ELF kørte EA8BEX, så QSOen registreres formentlig som en ny Es rekord.

OV3T Thomas beretter:

Klokken 19:46 UTC kører jeg 9H1TX på 6m og kort efter klokken 19:50 ser jeg ”CQ EA8CXN” ud af øjenkrogen på den anden skærm. Gør ikke det store væsen ud af det, da jeg tror det er noget overhøring fra 6m, da jeg lige har lavet ny opsætning på min pc. Kl. 19:53 lyder det igen ”CQ EA8CXN” og så lader jeg 6m være 6m og jeg får trykket på knapperne. Minuttet efter har jeg kørt en distance, ikke overgået siden 1986.  Jeg var ikke selv klar over det før ud på aftenen, da det væltede ind fra europæiske amatører som havde set spottet på clusteret.

OV3Ts shack, bemærk det gode overblik.

OV3Ts shack, bemærk det gode overblik.

Det var et fuldstændigt dødt og fladt bånd og ud af det blå ingenting, kom EA8.Jeg har ikke været heldig på 2m i år heller da der var ES grundet job og familie. Men man må da sige dette var en smule held udover det sædvanlige.

Antenner hos OV3T. De peger ikke helt i samme retning, men de virker!

QSOen blev kørt på en Icom 9700, et 400w hjemmestrikket PA og en 10 elm DK7ZB yagi i cirka 14m højde, 62m over havet. Normalt kan jeg ikke køre 2m fra min hjemme QTH grundet støj, men jeg tænker de familier og fabrikker som normalt støjer er gået på ferie.

Selvom jeg har et større remote setup til Them Bavnehøj, med antennerne 160m over havet, hørte jeg intet fra EA derfra. For at det ikke skal være løgn, kørte jeg fra hjemmemasten 3 timer senere, OX3LX med ny ”OZ-First” på 4m båndet med 25w fra en 5-elm yagi. I dag rundede jeg DXCC nummer 100 på 6m båndet med QSO til VK8AW kl. 08:15 UTC. 2020 har været et rigtigt godt år, med tæt ved 100 nye Squares på 6m.

Antenner hos EA8CXN, en helt almindelig 6 el quad til 144 MHz.

Det er en stor ære at kunne skrive sig ind på rekordlisten på distancen for ES. Lad os håbe jeg får lov at nyde rekorden en stund endnu.

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 769


Comments

Mere om OV3T’s rekord QSO — 6 Comments

 1. Som nævnt kørte jeg EA1YV stort set samtidigt med, at Thomas kørte EA8CXN.Det skete på den måde, at jeg havde kaldt CQ med sending i samme periode som Thomas. Da jeg stoppede mit CQ, så jeg Thomas svare EA8CXN og var selvfølgelig opsat på at se, om jeg kunne læse EA8CXN. MEN så blev jeg kaldt af EA1YV og følte mig forpligtet til at svare. Da jeg havde kørt ham, så var det hele overstået. Så jeg hørte altså aldrig EA8CXN.

  • Hej Kjeld,

   Det understreger at det er vigtigt vi holder os til at sende i ulige perioder ved nord-syd forbindelser. Tænk hvis du havde fået EA8 i loggen.

   • Hej Claus

    Nu synes jeg, at det bliver lidt indviklet, når du skriver nord-syd forbindelser, for stik nord og syd er der jo ingen regel. Efter min mening siger standarden, at den station, der ligger længst mod øst, skal sende i første/lige periode (dvs. 00 og 30 på FT8 og andre 15 sekunder modes og kun på 00 i 30 sekund modes).
    Jeg havde antenne i 225 grader, så jeg skulle sende i lige periode.
    EA8CXN sendte i lige periode, så hvis han havde holdt standarden, så skulle han have haft antenne et sted mellem 181 og 360 grader. Det lyder temmelig usandsynlig fra De Kanariske Øer, der er jo kun vand i den retning (bortset fra Amerika, Grønland, Island og Færøerne).
    Så jeg vil tillade mig at gætte på, at han har kørt mellem 0 og 90 grader, når han er blevet hørt heroppe, og så burde han jo køre anden/ulige periode.
    Eller har jeg byttet om på det hele?

    • Hej Kjeld,
     Indrømmet, det er svært at se et system i den nuværende praksis og reelle tilstand. Der har være beskrevet både en øst-vest og en nord-syd opdeling i forhold til hvornår man kalder CQ. Ideelt burde det for den enkelte radioamatør fungere sådan at DX stationer kalder CQ/lytter i modsatte perioder og nabo stationer (i praksis indenfor 300-500 km) ikke kalder CQ i modsatte periode. Det vil minimere nabo QRM og maksimere DX.
     I forhold til en europæisk kontekst giver øst-vest differentiering ikke mulighed for at maksimere DX og minimere nabo QRM. Aktivitet og udbredelse fordeler sig for langt størstedelens vedkommende nord-syd. Det vil sige at mellem- og nordeuropa altovervejende skal kalde CQ i ulige perioder og sydeuropa (og alle andre steder for den sags skyld) kalder CQ i lige perioder. Det forhindrer selvfølgelig ikke at f.eks OZ og PA stationer kører hinanden ved at svare på hinandens opkald, men man undgår gensidig nabo QRM.
     Der er et stort behov for at vi får udviklet en bedre praksis til FT8 med den masssive udbreelse systemet har fået. Problemt er særlig stort på VHF med de store lokale signalstyrker. Har du ideerog forslag så kom meget gerne med dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.