Kom igang på 432 MHz EME

432 MHz har som bånd i de sidste par år stået noget i skyggen af 144 og 1296 MHz. Men det er et bånd med masser af potentiale og muligheder. I modsætning til 144 MHz er antennerne betragteligt mindre, og i modsætning til 1296 MHz er det meget nemmere at få kommercielt eller surplus udstyr. Man kan faktisk køre både tropo, meteorscatter og aurora på 432 MHz. Drømmer man om at komme igang på EME, men har svært ved at finde plads til antennerne, eller 144 MHz er fuldt af QRM, så er 432 MHz en oplagt mulighed. Der skal ikke meget til for at opbygge en endog ganske god station, og der er oftest helt stille, LED støj m.m. når sjældent derop.

DJ3JJ Andreas har skrevet en fremragende introduktion til hvordan man bygger antenner til en 432 MHz EME station, også selv om man kun har ganske lidt plads. Læs mere her. Hvem bliver den første der kommer igang på 432 MHz EME?

DJ3JJ single yagi til 432MHz EME. Den er ikke meget større end en TV antenne

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 338


Comments

Kom igang på 432 MHz EME — 1 Comment

  1. Spændende artikel fra DJ3JJ. Han viser, at en enkelt yagi har et renere udstrålingsdiagram sammenlignet med 4 x yagi. Måske er det en fordel til trods for 4 x yagi’s større gain. I hvert fald fylder en enkelt yagi ikke meget i haven eller på hustaget, og den ligner til forveksling en stor TV-antenne!

    Jeg har en enkelt 70 cm yagi med 18 elementer (bomlængde 4,30 m), og den kan styres både vandret og lodret. Måske kan jeg bruge den til EME? I så fald skal der mere power til end jeg har i øjeblikket. Mon 100 W ved antennen går? Jeg vil prøve at undersøge det i den kommende vinter.

    73 fra OZ1BXM Lars, Holstebro, JO46gi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.