Kan Big Data ødelægge contests?

Ideen bag radio contests er at konkurrere på hvor mange forbindelser man kan gennemføre og logge. Der er altså to elementer; det at etablere kontakt med en modstation og det at udveklse og modtage den korrekte information. Alle som har været med i contests ved at det eren ting at få kontakt, noget helt andet og ofte sværere er at udveksle calls, rapport, QSO nummer og locator helt korrekt. Signalerne kan være svage og til tider går det rigtig hurtigt. I store contests som f.eks Region 1 VHF testen har praksis vist at det er umuligt ikke at have fejl i loggen, enten fordi man selv taster/hører forkert eller fordi modparten kommer til at sende forkert information.

Det ses ofte at resultaterne i contests ikke afgøres af hvem der umiddelbart har scoret flest points, men af hvem der har de færreste fejl i loggen. Mange stationer lægger derfor et stort arbejde i at gennemse og checke loggen efter testen er slut. Ofte er det muligt at spotte åbenlyse tastefejl, og for at se callsign eller locator er korrekt bruger man ofte sin egen database fra tidligere contests. Man kan indvende, at allerede ved at bruge egne data fra tidligere contests er man på kant med det grundlæggende konkurrencelement, men det er dog trods alt egne opsamlede calls og locatorer. Der er dog en ikke ubetydelig risiko, at data fra tidligere contests ikke er korrekte. Stationer flytter QTH, og det bedste er selvfølgelig at modtage informationen rigtigt første gang.

Men hvad nu hvis man også kunne bruge data fra alle de andre deltagende stationer til at lave log check? I hver eneste større contest genereres der gigabytes af information om call og locator, og med internettet er det muligt for alle at få adgang her til. Et eksempel er programmet log-verificator. Her er det muligt via en fælles database at checke calls og locator for modstationerne. Jeg er ikke i tvivl om at programmet er lavet ud fra de bedste hensigter, og er der tilstrækkelig meget data til rådighed kan man reducere sin fejlmargen ganske voldsomt. Men det har intet at gøre med om man har gjort det godt i selve contesten, det er en udvidet stavekontrol som giver flere point. Der er set eksempler på at stationer i VHF tester har kørt over 800 forbindelser med meget, meget få fejl. Om de blot er meget dygtige operatører eller har haft adgang til andre log data er ikke til at sige, men muligheden er til stede. Hvor går grænsen? Skal det være tilladt at benytte fælles databaser til log check? Og hvad gør vi for at sikre at alle konkurrerer på ens vilkår? Er der tale om ulovlig brug af et præstationsfremmende middel -software doping?

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 281


Comments

Kan Big Data ødelægge contests? — 4 Comments

  1. Der er ikke noget enkelt svar eller en simpel løsning på det problem. Alligevel vil jeg give et; lav en “All Free – No Limits” -klasse for dem der vil deltage med alle midler. Efterfølgende er der ikke nogen der kan komme og brokke sig over hvem der har vundet.
    Men det er jo ikke kun logføringen der er til debat; indimellem er der også nogle der har brokket sig over powerlevel i den forkerte klasse; eks. kW i en klasse hvor der måtte benyttes 100 watt. Personligt er jeg ligeglad med, om der bliver øget med 3 eller 10 dB på poweren, hvor mange trin der medbringes etc. Min respekt ligger for dem der kan få det hele til at spille under feltforhold…
    Men vi kan jo gøre som janteloven foreskriver i Danmark; hvis jeg ikke kan, så MÅ de andre heller ikke; altså der er ikke nogen høje bakker her i Vestjylland, så de andre skal også blive nede omkring 20 m; jeg har ikke råd til et kW trin på 2 m, så de andre skal også begrænses til 100/300 watt etc etc
    Skal vi ikke bare lade os begejstre af teknikken og de muligheder der er, og så køre de test vi har lyst til ? At plædere for “sportsmanship” i en tid hvor de fleste bliver mere egoistiske; hvor det forlanges, at vi yder max hele tiden, vil jeg mene er omsonst…

  2. Jeg er meget enig med \fus (OZ1FUS?).
    I praksis gælder ‘målet helliger midlet’.
    Det drejer sig om at vinde (for en lille del i hvert fald), og så er licensbestemmelser o.a. underordnet.

    I sport er der store pengebeløb på spil, og derfor benyttes alle mulige præstationsfremmende midler så længe, det går.

    I contests er der kun prestige på spil…

    Det er selvfølgelig en stor udfordring (teknisk og ikke mindst økonomisk) at opbygge en komkurrencedygtig contest station.

    Under alle omstændigheder afhænger meget af selvjustits.
    På EDR’s forum kan man se, hvor galt, det kan gå…

    Generelt er det jo sådan, at man optimerer alt, hvad der kan optimeres.
    Hvis et middel er udveksling af logs, vil det selvfølgelig blive brugt.

    Hvis nogen snyder sig til et godt resultat, er det i virkeligheden dem selv, de snyder.

  3. Udfordringen med licensbestemmelser/udgangseffekt er at de ikke er ens på tværs af landene. F.eks i DL må man max. køre med 750W, mens det i OK er tilladt med op til 3kW. En meget striks håndhævelse af effektgrænser vil kræve at alle lande havde de samme regler, i modsat fald ville det ikke være muligt at konkurrere på lige vilkår.
    Min egen holdning er at det bør være radiomæssig flid, dygtighed og udholdenhed som tæller. Alt hvad teknologien muliggør indenfor testens tidsrum bør være muligt. Man kan rette alt det log man vil, sålænge det kun er med egne data. Men er det i orden at bruge oplysninger fra 3de mand til at rette fejl? Svarer det ikke til at skrive af efter naboen til f.eks en eksamen?

    • Jo, det gør det vel.
      Man kunne kræve online/real time opdatering af logs.
      Mange bruger internettet i forvejen, så det er vel muligt. Det betyder så, at man ikke kan rette sin log efter contesten.
      Bliver konsekvensen så, at den bedste logfører vinder contesten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.