Indeni et LZ2US PA

Sidste år kom der en lille “lyd” fra mit LZ2US 144 MHz PA med et GU78b rør. Efter mere end 10 år i mark, skov og i schack, var det slut. Skærmgitteret opførte sig som en anode og jeg måtte anskaffe mig et nyt rør. Det betød også, at jeg for først gang skulle åbne til anodekredsen -det allerhelligeste i PA trinnet.

Anodekasse og og strømforsyning, vægt ca. 70 kg.

Det var ikke helt ligetil at skille anodekassen ad. Ikke bare skulle selve låget af, men hele afstemningen til anodekredsen skulle også fjernes. Jeg har en gennem erfaring opsparet respekt for at være omhyggelig når ting skal skilles ad, især når de efterfølgende skal tilsluttes +3 kV.  PA trinnet har en 1/4 bølge kreds i udgangen, og er mekanisk bygget op omkring selve overførselskondensatoren (Cx).

Diagram

Anodekreds og sandwichkondensator

Anodeafstemning og køleskorsten placeret i låget til anodekassen

Efter at have åbnet anodekassen skulle det gamle og defekte rør ud. Umiddelbart var der ikke noget at se på røret, bortset fra en ikke helt ubetragtelig mængde af støv og skidt som der havde samlet sig i den ene side af røret. Det har reduceret kølingen men formentlig ikke noget som har været kritisk.

Det gamle rør med skidt og støv.

Gammelt og nyt rør. Bemærk tushstregen på det gamle rør som sikrer at man vender røret rigtigt ved isætning i fatningen.

Det gav samtidig frit udsyn til fatningen. Det særlige ved LZ2US Markos PA trin er at han laver rigtig meget af mekanikken selv. Fatninger, udvekslinger m.m er altsammen lavet i hånden med relativt simple materialer og komponenter, men kvaliteten er høj.

GU78b fatning fremstillet af LZ2US

Det nye rør blev monteret uden problemer, og der var kun tilbage at samle trinnet igen inden det var tid for burn inn. Det er MEGET vigtigt at man konditionerer røret inden det tages i brug. Ved konditionering fjernes de sidste gas molekyler fra da luften blev pumpet ud af rører og sidst men ikke mindste vil der fra gløden altid dampe lidt materiale af som skal fanges på anoden. Konditioneringen foregik ved 24 timer kun med glødespænding (og køling) 12 timer med 1/4 anodespænding og glød, 24 timer med 1/2 anodespænding og glød samt til sidst 24 timer med fuld anodespænding og glød. Bemærk hverken styregitter eller skærmgitter er tilsluttet i denne fase. Først derefter kan styre og skærmgitter tilsluttes og røret kan trække strøm. For en ekstra sikkerheds skyld lod jeg det stå med tomgangsstrøm (100 mA) i endnu 12 timer inden der blev sat styring på. Alt fungerede heldigvis, der kom HF ind og meget mere HF plus en masse varme ud i den anden ende.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 405


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.