Hvor er de gode sendere blevet af?

Der har været meget stor fokus på RX performance for de sidste 20 års nye amatørtransceivere. Specifikationerne er efterhånden så gode og imponerende at det formentlig vil være vanskeligt at høre forskel i praksis. Men hvad hjælper det at have verdens bedste modtager med et fantastisk dynamikområde og stort set nul fasestøj, hvis de signaler der sendes ud i æteren fra de selv samme top-end transceivere er brede som en ladeport med forvrængningsprodukter der er et heavy rock band kl 2 om morgenen på Roskilde festivalen værdigt.

Se f.eks TX fasestøj for en række stationer vist herunder. Det er tilsyneladende kun K3 der har en ordentlig sender.

Et andet eksempel er 3´og 5´ ordens IMD produkter fra ICOM 7610, se nedenfor. De er ikke på nogen måde imponerende. Man kan have verdens bedste modtager, men den er ikke til megen nytte hvis de øvrige stationer på båndet udsender signaler med så mange forvrængningsprodukter. Hvor mange forvrængningsprodukter der er på transvertudgangen er uvist, men spørgsmålet skal tages alvorligt, se f.eks her. Problemet med fasestøj er formentlig det samme om det er på antenne eller transverterudgangen.

2-tone test ICOM 7610 på 28 MHz. Kilde ab4oj.com

SM5BSZ og K9YC har beskrevet problemet i detaljer. Læs mere her, men det er rystende læsning.
Det bør være muligt for de store producenter at lave sendere af langt bedre kvalitet, men det forudsætter at problemet bliver båret frem.

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 299


Comments

Hvor er de gode sendere blevet af? — 1 Comment

  1. Bemærk, at K3S (eller en opgraderet K3) med den nye synthesizer formentlig er væsentlig bedre end en K3 fra 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.