FT8 NAC 144 Mhz

I de sidste 144 Mhz NAC tester bliver der kørt mere og mere FT8 qsoer.
Det kan der være mange holdninger til. Der er dog et stort problem som jeg oplever det, og det er hvilken periode der tx i fra ens nabo amatører. Eks. jeg har en der ligger med 59+++ og jeg kan derfor ikke høre nogen i den periode hvor han sender, hvis det var det jeg ville. Så jeg har et forslag at man i OZ bliver enige om en qrg for dem der sender i lige perioder, og en qrg for dem der sender i ulige. Det kan måske løse lidt at problemet. Det vil også hjælpe på QRM når der er Tropo og ES. FT8 og andre MGM mods er kommet for at blive, men jeg foretrækker stadig SSB og CW i NAC testerne, bortset fra 4m og 6m hvor det giver god mening at køre MS vis MGM.
73 de OZ8ZS Henrik

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 913


Comments

FT8 NAC 144 Mhz — 12 Comments

 1. Nu bruger jeg ikke FT8 (og har ingen planer om at gøre det), men ville det ikke være smart, hvis ALLE f.eks. sender i lige perioder?
  73 de Svend, OZ7UV

  • Egentlig ikke, men 144174 er jo blevet FT8 center, og da 174 er et lige tal, så kunne det jo være TX lige periode.
   Og så skal man vel + 10 kc fra 174. Så hvad med 144165 som TX ulige.
   Men hvis det kun er i OZ. Så løser det ikke problemet helt, fordi hvis f.eks en DL kalder CQ i lige perioder på
   144174, så skal man jo svare i ulige perioder. Så ikke nemt at løse. Kun hvis hele EU kunne blive enige om qrgèr.

 2. Syntes det er en god ide hvis alle OZ’er begynder at kalde CQ i samme periode, f.eks. lige. Svarer man en anden som også køre lige, skal man jo så få overstået qso’en og ikke ligge i lang tid og forsøge at komme igennem. Det burde give mindre sorte skærme men det er langt fra ideelt.

 3. Er der virkeligt nogle, der synes, at det er sjovt/interessant at køre contest på den måde?
  Det virker lidt desperat…

  • Det var oppe at vende ved Vinter VHF dag med Contest manager (OZ5TG) og man blev enige om at 2019 var en prøveklud på om hvor meget MGM der egenglig er kørt. Det var fremme at man skulle ha en klasse for sig udelukkende med Digi modes.
   Jeg selv som aktiv NAC operatør bruger ikke digi modes på 2m 70cm eller 23 cm. Men på 4m 6m giver det god mening at køre qsoer via meteor scatter og f.eks JT6M FSK441 MSK144.
   Så der er noget for Contest manager at tage op ved næste møde.
   I NAC og andre tester har man mulighed for at sætte regler op. men når det gælder random trafik, kan jeg godt forudse et KAOS på f.eks 144174 når der er ES. Men Digi modes er da en stor hjælp for os på mange måder, og har øget aktiviteten. Forstår dog ikke at når der er ES på 4m 6m næsten alle køre FT8, når signalerne er stærke, her er SSB og CW meget hurtigere og sjovere syntes jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.