En enkelt chip vendte det hele på hovedet

Prøv at gå et par år tilbage og overvej sandsynligheden for at du overhovedet kunne forestille dig at bygge udstyr til 122 GHz endsige konstruere en funktionel station til det bånd. Bølgelængden er 2,7 mm! Både sandsynligheder og tekniske muligherder ville være i den helt lave ende.

Det er helt anderledes idag. TRX 120 chippen fra Silicon Radar har vendt det hele på hovedet. Teknologien i chippen er fascinerende. Den grundlæggende halvleder teknologi som muliggør kredsløb på over 100 GHz er “heterojunction bipolar transistors“. Princippet er at istedet for at bruge det samme materiale germanium eller silicium i en transistor, så anvendes en komposit af f.eks germanium og silicium. Effekten heraf er at der langt hurtigere kan overføres elektroner mellem basis og emitter og frekvensen kan øges voldsomt. Opfindelsen går helt tilbage til 1951, hvor William Schockley, en af de tre fysikere som modtog nobelprisen for opdagelsen af transistoren, beskriver den i et patent.

K6ML Mike har beskrevet teknologien bag TRX 120 chippen samt hvordan den kan omsættes til en funktionel 122 GHz transceiver. Derudover har han også nogle interessante betragtninger omkring udstyr til så høje frekvenser. F.eks har en 60 cm parabol på 122 GHz samme gain som en 45 m parabol på 1 GHz.

Læs mere i K6MLs præsentation nedenfor

k6ml-122ghzradio-baycon2018
Print Friendly, PDF & Email

Hits: 297


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.