Det var en tirsdag aften…

Der var aktivitetstest på 144 MHz og jeg havde lige fået skiftet rør i mit GU78b PA, så nu skulle det prøves! Efter ganske få CQ opkald på CW svarede en SM7 station mig på SSB. Han mente jeg fyldte det halve af båndet. Min første tanke var, at det var godt nok en dårlig modtager han havde, men jeg tænkte at jeg hellere måtte undersøge om der var noget om snakken. Efter en to-tone test kunne jeg umiddelbart ikke se noget på spectrumanalyseren, 3-ordens IMD var hvor den skulle være, men for en god ordens skyld sænkede jeg effekten 3 dB og fortsatte mit CQ opkald. Der gik ca. 17,4 sekunder og så var samme SM7 station tilbage med en lidt mere kraftig melding om hans modtagerproblemer. “Ja, ja vi lader det fare” tænkte jeg og lyttede istedet over båndet, hvor jeg dog kunne konstatere, at jeg tilsyneladende var aftenens samtaleemne. Der var flere som havde haft fornøjelse af min “gnistsender”. Måske det trods alt ikke var den svenske modtager der var problemet.

Et par dage efter lavede jeg en lidt mere systematisk test med OZ1HDF. Den var god nok, når man kom lidt væk fra centerfrekvensen lød min sender som en tro kopi af gnistsenderen på Hellig Olav.

Efter flere forsøg blev synderen fundet -en switch mode forsyning der forsynede en bufferforstærker som sad mellem min HF station og transverteren. På en eller anden måde AM modulerede strømforsyningen forstærkeren med 100 kHz støjpulser. Der var masser af filtrering og afkobling, men det var ikke nok. På billederne fra spectrumanalyseren ses tydeligt hvad der er galt. Hvad der siden hændte switchmodeforsyningen kan ses til sidst…

Transverter output fra HF station med støjende switch mode 12 v forsyning

Transverter output med ny 12 v forsyning

Switch mode før korrigerende handling

Switch mode efter korrigerende handling

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 288


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.