Den franske trussel mod 144 MHz?

De franske telemyndigheder arbejder på et forslag til WRTC 23, som man i første omgang på godt dansk ville kalde for en “brain fart”. Forslaget går ud på at frekvensområdet 144-146 MHz skal overgå til non-safety aeronautical services dvs. telemeteri til droner m.m. Det er tilsyneladende den franske forsvarsindustri Thales der står bag.

Læser man i baggrundspapirene (se nedenfor) beskrives der et behov for non-safety aeronautical communications, det vil sige ubemandede flyvninger. P.t. er det muligt at operere i frekvensbåbdet 138-144 MHz og forslaget går på at udvide dette til 138-174 MHz. Det beskrives også at der kan være problemer med at beskytte eksisterende tjenester i frekvensområdet.

IARU er på sagen, ligesom den har fået stor opmærksomhed fra både RSGB, DARC og EDR. Fra EDRs Teleudvalg er bedømmelsen, at forslaget vil være vanskeligt at gennemføre og, at der søges om en sekundær allokering ikke, at andre tjenester skal udelukkes fra samme  frekvensområde. Der er derfor IKKE tale om, at radioamatørerne kan fratages 144 MHz båndet som en følge af forslaget. Men derfor er det alvorligt nok og IARU arbejder intenst på at udrede og modvirke forslaget, ligesom de nationale amatørorganisationer også er opmærksomme.

Sagen viser endnu engang hvor vigtigt det er at radioamatørene står samlet og har organisationer til at repræsentere deres interesser.

PTA(19)090 France_Proposal on non-safety aeronautical mobile applications

PTA(19)090 Annex_Template-Resolution AMS_F

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 542


Comments

Den franske trussel mod 144 MHz? — 2 Comments

  1. Nogle gange er sociale medier fantastiske. Det betyder også at hele verden har fået øjnene op for de potentielle problemer, derfor er der også kommet attention på sagen hos ARRL, det skader nok ikke med støtte fra den kant også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.