Årtiets bedste åbning på UHF?

Det er ikke altid at Hepburns forudsigelser passer – men den 28/29. december 2019 ramte de rigtigt! For mig blev det årtiets bedste åbning på 432/1296 MHz med tyngdepunkt i retningen Sydengland, Frankrig og nordkysten af Spanien. Jeg fik kørt omkring hundrede forbindelser, herunder 4 nye felter på 70 cm samt et nyt felt på 23 cm. (ikke lige noget der sker hver dag, efter at have “samlet på felter” i over 40 år).

Længste forbindelse på 432 MHz blev EA1HRR i IN83 1672 km og på 1296 MHz F6DBI i IN88 1220 km. Iøvrigt interessant at sidste gang jeg kørte EA på 432 MHz var på samme tidspunkt af året: 27/12-2006 – og sikkert under samme meteorologiske forhold?

Den store forskel på denne åbning og tidligere, var brugen af FT8. FT8 er jo forlængst blevet den dominerende modulationsart på HF (og VHF). Men på de højere frekvenser har anvendelsen været mere begrænset Så selvom jeg har kørt FT8 QSO’er på 432 MHz tidligere, har det mere været undtagelsen og hovedparten af QSO’erne ligget på CW/SSB. Det skyldes bl.a. udbredelsesforhold, skarpe retningsantenner mm. at FT8 ikke har været anvendt meget. Men nu er de fleste UHF amatører blevet QRV med FT8, så det har bare været at vente på de rigtige forhold – og de kom så nu! På 432 MHz var der efter mit skøn 5 gange flere stationer på FT8 end samtlige aktive på CW/SSB.

Ialt kørte jeg 82 FT8 forbindelser på 432 MHz, herunder 17 stk F og 1 stk EA. Kun 4 forbindelser blev kørt på CW/SSB – det var så til gengæld nogle af de bedre! På 1296 MHz blev det til 13 stk FT8 forbindelser – 1 stk F, men mest G og PA0. Og kun 2 stk på 1296 MHz SSB. Endelig kørte jeg en enkelt F-station på 10 GHz i et mix af CW og SSB.

Billedet viser min FT8 skærmen på 432 MHz på et tidspunkt den 29. december. Det ligner næsten det man kan se på 40 meter!

73 Ole OZ2OE

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 306


Comments

Årtiets bedste åbning på UHF? — 4 Comments

 1. Til lykke med de fine forbindelser!

  Du skriver: ‘FT8 er jo forlængst blevet den dominerende modulationsart på HF (og VHF).’
  Er det virkelig det, der skal definere vores hobby?

  Radioamatører kan vel i forvejen betegnes som teknologifikserede nørder, der sidder alene og roder med elektronik i sene nattetimer.
  Nu gemmer de sig oven i købet også bag en skærm og fører ‘samtaler’ over radioen med andre usynlige og ikke hørbare computerbrugere.
  Jeg ved selvfølgelig godt, at der kræves en del arbejde med antenner og øvrigt udstyr for at komme dertil.

  Jeg har arbejdet professionelt med IT i mere end 35 år (længe før PC’en blev udbredt), så jeg kan langt fra betegnes som teknologiforskrækket, men jeg gør altså ikke alting, bare fordi jeg kan!

  FT8 har ganske rigtigt flyttet grænserne for det mulige, men FT8 har også fjernet det sidste menneskelige og sociale aspekt i udøvelsen af amatørradio.

  Jeg synes stadig, at det er sjovt og spændende at studere udbredelsesforholdene og slå til, når SV9CVY pludseligt dukker op på 144.300 i en sporadisk E åbning eller OY9JD på tropo og gennemføre en QSO. Høre stemmen med accent og ikke bare nogle streger i et waterfall display.

  FT8 er selvfølgeligt meget mere effektivt i kampen om at samle på DXCC entities og locatorfelter…

  Vi har brug for diskussion og stillingtagen til dette spørgsmål.

  73 og godt nytår
  Svend, OZ7UV

  • Vi må nok se i øjnene, at vi er ved at uddø.
   Sidst jeg forsøgte den debat, fik jeg at vide: “du er bare en af de gamle, sure mænd, der ikke forstår, hvad udvikling er”
   Det på trods af, at jeg har arbejdet med analog og digital elektronik hele mit lange arbejdsliv.

   Godt Nytår med masser af cw/ssb DX
   OZ6TY, Henning

 2. Pingback: Manglende billede? | VUSHF Udvalgets hjemme side med info om VUSHF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.