Arecibo radioteleskop, et ikon indenfor radioastronomi, er dødsdømt.

I oktober, og igen i begyndelsen af november, bristede et bærekabel der holder den 900 tons tunge antenneplatform oppe over midten af den 305 meter store parabol nær Arecibo i Porto Rico. Parabolen er bygget ned i et gammelt krater fra en udslukt vulkan. Platformen holdes oppe af ni bærekabler fra tre tårne rundt om parabolen. Desværre er det to kabler fra det samme tårn der er bristet, så tre forskellige risikoanalyser alle konkluderer at det er for usikkert at gøre noget for at redde systemet. De to bristede kabler har desuden ødelagt en del af den reflekterende overflade, samt gjort skade på antennegondolen der hænger i kablerne.

Areceibo før kabelbrud

Dermed er 57 års brug, af det der i de fleste år har været verdens største radioteleskop, desværre ved at være slut. Foruden at have lagt navn til mange opdagelser, bla. Joe Taylor/K1JTs opdagelse af pulsarer, som indbragte ham en Nobelpris, har Areciboteleskopet været vigtigt for studiet af radiosignaler fra fjerne stjernesystemer, og har i tidens løb også været brugt til kommunikation med fjerne satelitter. Det har været brugt til at spore asteroider med kurs mod jorden, og ligeledes har teleskopet i mange år lagt data til SETI-projektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), hvor store mængder data bliver delt op i små bidder som fordeles til tusindvis af private computere der tygger på disse data og leder efter intelligente signaler. K1JTs udviklingen af disse analyseprogrammer har bla lagt grund til de programmer som i dag anvendes af radioamatører overalt med bla WSJT-X programmet.

Skader på Areceibo teleskopet efter det første kabelbrud

Arecibo har også været anvendt til Amatørradio EME. Bla i 2010, 16-17-18 april, havde K1JT, som på det tidspunkt styrede projekterne i Porto Rico, fået udvirket at de tre dage, hvor månen gled ind foran teleskopet, kunne man koble 432 MHz udstyr på antennerne for at køre EME. Antennen gav på denne frekvens et gain på ca 60 dB, med en 3dB åbningsvinkel på ca 0,16 grader. En månepassage varede i ca 2½ time, og i løbet af de tre dage blev der kørt 243 EME-qsoer, heraf adskillige til OZ – SSB, CW og WSJT.

Arecibo teleskopet har også lagt parabol til film, bla ”Contact” med Jodi Foster, og til James Bondfilmen ”GoldenEye”. Men det er ved at være slut. En æra er ved at være forbi.

Se mere på bla https://www.space.com/arecibo-observatory-radio-telescope-to-be-destroyed

Eller søg selv billeder og artikler med søgeord som ”Arecibo Radio Telescope”

Verner/OZ5TG

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 387


Comments

Arecibo radioteleskop, et ikon indenfor radioastronomi, er dødsdømt. — 2 Comments

  1. Arecibo teleskopet blev også anvendt af radioamatører under den første danske EME-QSO på 432 MHz. Den blev lavet af OZ8EME og KP4BPZ den 3. juli 1965.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.