Ombygning af LNB til Es’hail-2 satellitten

Ombygning af LNB til Es’hail-2 satellitten

(Læs del 2 her.)

Den LNB, der for øjeblikket – februar 2019 – sælges i Harald Nyborg til 58,- kr, er af PLL typen. Den indeholder et 25 MHz krystal, der via en PLL kreds styrer injektionssignalet på 9750 MHz.

LNB’en kan derfor bruges til at modtage Es’hail-2 umiddelbart som den er, hvis man vil acceptere den frekvensdrift som en krystaloscillator uden låsning eller temperaturkompensering giver på 10 GHz (og det kan man sagtens til de første forsøg).

Det er dog en fordel at modificere LNB’en til ekstern LO, således man ikke bruger det interne krystal, men tilfører 25 MHz eksternt med bedre nøjagtighed og stabilitet til følge.

Ombygningen er enkel, men kræver dog at man kan håndtere små SMD komponenter. I den følgende billedserie gennemgås modifikationen.

Der findes flere typer LNB med 1, 2 eller 4 udgange (til 1, 2 eller 4 satellit TV modtagere). Jeg har valgt typen med én udgang ”MAXIMUM ST-11 Universal Single LNB”.

BEMÆRK – jeg har ikke undersøgt 2 og 4 udgange versioner. Der er en – lille – risiko for, at andre modeller ikke er af LNB typen. Så ingen garanti fra mig.

For at komme ind til LNB’en fjernes top- og bunddæksel. Men lad endelig det runde dæksel foran LNB’en blive siddende. Det er forseglet, så vand ikke trænger ind i fødehorn/bølgeleder, og det vil vi ikke ødelægge.

Derimod er de to dæksler ikke vandtætte – tværtimod er der drænhuller – så det vand der alligevel kommer ind i revner, har en chance for at komme ud igen!

De to dæksler er ”clipset” sammen. Man får dem fra hinanden, ved at presse ind på siden af underdækslet, mens man med en spids skruetrækker forsøger at gøre revnen imellem over- og underdæksel større. Som det ses på billedet, har underdækslet 5 flige, der går i indgreb med 5 tappe i overdækslet. Begynd i den ene side, hvor dækslerne støder op til frontcover, og arbejd dig langsomt rundt. Når den ene side er løsnet, går resten let.

Uden dæksel er LNB’en ikke ret stor. Det er den hvide forsegling, der holder selve LNB’en vandtæt

Fjern forseglingen omhyggeligt omkring de fire skruehoveder og hele vejen rundt om metaldækselet, der dækker selve LNB printet.

Skruerne skrues ud og med en lille skruetrækker kan metallåget nu vippe væk. Pas på at skruetrækkeren ikke smutter, og skader printet og komponenter under dækslet.

Her ses selve LNB printet. Krystallet – 25 MHz – er i metalhus. Øverst tilhøjre sidder en 6 V regulator og tilvenstre herfor en 20 bens IC mærker 3566E, der er både PLL kreds, mixer  og IF forstærker. Til venstre på printet finder man 3 stk HEMT transistorer. Dem skal man lade være med at ødelægge med statisk elektricitet!

Ombygningen består i at fjerne krystallet og erstatte det med en seriekreds bestående af 2,2 uH og 18 pF. Seriekredsen forbindes i den ene ende til F-connectoren og i den anden ende til PLL kredsen (der hvor det ene krystalben før var forbundet).

Når man forsøger at lodde krystallet ud, sker der ofte det, at banerne hvor krystallet sidder også løsner sig og falder af – se billede. Det gør ikke noget, da vi bruger tynde tråde til at forbinde seriekredsen med de respektive steder på LNB printet.

Der sidder to små 30 pF kondensatorer fra krystallets terminaler til stel. Den ene kondensator – der hvor seriekredsen skal tilsluttes – fjernes også. Se billede.

Og krystallet kan gemmes til at bygge en god 25 MHz oscillator af.

Seriekredsen består af SMD komponenter 2,2 uH og 18 pF. De placeres hvor krystallet før sad. På det sted er låget nemlig lidt højere, så der er plads.

Da der ikke er nogen loddeøer at bruge, foregår montagen ved at man først limer SMD spolen fast til printet – sekundlim eller lign. Herefter loddes 18 pF SMD kondensatoren direkte på spolen – loddeende imod loddeende. Endelig bruges tynd 0,1 – 0,15 mm tråd til at forbinde de to komponenter, dels til F-connector centerpin og dels til den loddeø, hvor der før sad en 30 pF kondensator til stel.

Det siger sig selv, at det kræver fine loddespidser og en rolig hånd at gøre dette, men det er ikke så svært, som det måske kan se ud. Man kan jo også øve sig først.

Herefter samles LNB metaldæksel og alle revner og skruehoveder forsegles igen. Tilsidst clipses over og underdæksel på.

Jeg har valgt at bruge LNB’er med kun én udgang (F-connector).

Derfor har jeg en såkaldt diplexer nede i shacket til at adskille LO og IF. I dette tilfælde er LO på 25 MHz og IF er 739,5 MHz, så der er stor frekvensafstand, og signalerne forstyrrer ikke hinanden. Desuden forsynes LNB’en med 12 V igennem en drosselspole, der tilsluttes LP grenen. (hvilket strengt taget gør det til en triplexer)

(Note: 25 MHz signalet skal være på ca. 3 dBM, er det svagere kan PLL få problemer med at låse).

Diplex filteret består af et LP-filter til LO og HP-filter til IF. Ved at bruge LP/HP filtre, bliver de aktuelle frekvenser ikke kritiske – der skal ikke justeres noget. LP grenen dækker fra DC til 50 MHz og HP grenen 144 MHz til et par Ghz. (så diplexer kan den bruges til andre projekter)

Diplexer på billedet indeholder også dæmpeled til to modtagere og en 25 MHz TCXO som LO, mens en anden diplexer, jeg har bygget, blot har et coaxstik, for at tilføre 25 MHz fra en GPS låst oscillator.

del 2 kan læses her

22 februar 2019 / OZ2OE

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 17787


Comments

Ombygning af LNB til Es’hail-2 satellitten — 10 Comments

 1. Hi,
  nice job. I have got also a very similar LNB. Three euro price 🙂

  I don’t have a hot air desoldering station but use following technique instead.
  -break the crystal case with good grade cutters.
  -the remaining bottom of the crystal case can now filled with solder.
  -keeping it pinched with tweezers continue warming the crystal base until it can be lifted away.
  With this method tracks stay uncut on the pcb and it is easy to solder the series resonant
  components on the PCB.

  73
  Kai OH3WE

  • Hi George

   The Xtal pins are connected to an amplifier inside the chip. Using the amplifier input pin requires less external reference signal – if you connect to the amplifier output pin, there is a loading effect by the amplifier output, so you need more signal.

   You can use an oscilloscope to measure which is input and output. Look at the signal on both pins – with Xtal still in place of course – the input will have a lower voltage and a “cleaner” sine curve.

   73 Ole OZ2OE

 2. I did the rebuild on a MAXIMUM TwinLNB model, where I cut the upper F-connector and did the 25 MHz input signal here.
  So I didn’t make a diplex solution. I have about 0,5 Vpp 25 MHz input signal, and I got a fine EsHail signal on a small 30 cm parabol.

  Tnx Ole!

  73 OZ1OY, Jan

 3. Hello OZ2OE, I see a small issue with the mod. you propose: If you look at your LNB, there is a narrow meandering line (zig-zag) which goes from the F-connector to a ceramic capacitor to ground, and the 78L06. Although the meandering line probably looks like a high impedance for the 700MHz signal, it will have a low impedance at 25MHz. So, a very large proportion of the 25MHz signal you apply probably ends up “eaten” by the ceramic capacitor at the input of the 78L06.
  I think an improvement might be cutting the meander line and replacing it with a small choke of sorts, e.g. a Murata LQW21HN1R8J00L. This would isolate the 25MHz crystal signal from the 78L06 and (most importantly) its input decoupling capacitor. I will try it and check the results.
  By the way, thanks for an elegant solution to a thorny problem!
  Vy 73 de SV1UI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.