OZ7IGYs 60 års jubilæum, en beretning

Lørdag den 25 marts var det store jubilæumsdag for verdens ældste amatørradiofyr OZ7IGY.

OZ7IGY er placeret i det midtsjællandske højland på Slettebjerg godt 100 m over havet, Området er kuperet med marker og skove, og når man kører dertil synes det ikke umiddelbart som en QTH for en beacon. Men pludselig stiger terrænet, og oppe på toppen ligger vandværkets gamle pumpehus, som i dag huser OZ7IGY.

I dagen anledning var der opsat borde og stole samt et læhegn mod den friske vind fra nordvest. Godt 40 fremmødte var med til at gøre dagen til noget særligt, og de sidst ankomne havde en del besvær med at finde en parkeringsplads.

Programmet bød på masser af god snak og besigtigelse af radiofyret. 7IS og 1FDH bemandede grillen, og så var der det store pølsegilde indtil alle var mætte.

 

Flaget er hejst og snakken går lystigt ved jubilæet.

De to store højdepunkter på dagen var da 2UD Ernst satte 40 MHz beaconen i drift, og da 7IS Ivan holdt jubilæumstalen for OZ7IGY, se nedenfor.  OZ7IGY har gennemgået en udvikling som vel nok de færreste havde kunne forestille sig for 60 år siden. Fra kun at være QRV på 144 MHz med en krystalstyret rørsender, er der idag sendere på samtlige amatørbånd fra 28 MHz til 24 GHz samt en forsøgsbeacon på 40 MHz. Dertil kommer, at projektet og amatørerne bag OZ7IGY har været med til at skubbe grænserne for hvilke teknologier der indgår som en del af radiofyrene på amatørbåndende. Der er på baggrund af bl.a. K1JT’s banebrydende nye digitale modulationsformer blevet udviklet en ny modulationsart PI4 specielt for VHF beacons. Det er især Bo OZ2M, der har stået for denne udvikling, men også Michael OZ2ELA har været en af pionerene.

Forsamlingen nyder solskin og den friske blæst

OZ7IGY drives udelukkende for private midler. Det koster godt 17,000 kr. (2300 euro) om året i el alene, hvorfor alle bidrag store som små er meget velkomne. Læs mere om hvordan man nemt og hurtigt kan støtte OZ7IGY her.

 

OZ7IGY I 1957 og 2017. Udviklingen har været imponerende, fra en krystalstyret rør-sender på 144 MHz til et hypermoderne GPS-locked digital moduleret sender cluster fra 28 MHz til 24 GHz.

Tre stolte fyrpassere gennem tiderne. OZ9AC Kaj med den første IGY sender, OZ7IS Ivan holder tale ved 60 års jubilæet, og OZ2M Bo foran den topmoderne starte-of-the-art beacon som OZ7IGY er blevet udviklet til.

 

OZ7IS’s tale ved 60 års jubilæet

Kære venner af OZ7IGY, Jeg har samlet lidt citater fra: Børge Otzen, OZ8T  fra tidligere fødselsdage og jubilæer:

“Kære Gæster på OZ7IGY’s nye QTH!

Det er mig en glæde at have fået denne mulighed for at sende min hilsen ved OZ7IGY’s fødselsdag.Som mange af Jer ved, kunne jeg på grund af forretningsrejse ikke være til stede, da verdens ældste VHF-beacon gik i luften den 30. Marts 1957.  Konceptet var klart – dengang – vi skulle gå i luften den 1. Juli 1957 og lukke den 31. December 1958 – altså følge det internationale geofysiske år, der blev talt så meget om i 1956. I dagens anledning er det naturligt, at mine tanker går tilbage til de sidste dage i November 1956, hvor jeg holdt foredrag i 2 meter klubben og rejste spørgsmålet: ” Hvorledes kan danske radioamatører bidrage til dette ”År”. I midten af December mødtes så en håndfuld amatører hjemme hos mig, og beslutningen om OZ7IGY blev taget. Opgaverne blev fordelt, og i begyndelsen af 1957 gik så arbejdet i gang. Vores ansøgning om licens blev omgående besvaret: Call OZ7IGY og ingen afgifter, og Generaldirektoratet for Post-og Telegrafvæsenet ”gav udtryk for varm interesse  for sagen” – hed det dengang .”

Trods velviljen, dengang har vi i nogle år har været qrt på 40 MHz fordi det incl. dagens genstart på på 40 MHz med PI4, koster 600 kr om året! (Forsøgstilladelse)

“Men allerede den 30. Marts kom OZ7IGY i luften under Radiofonien og Fjernsynets overværelse, og optagelserne blev udsendt allerede samme aften!”

(Historien har dog vist at man tyvstartede nogen tid før! Der var vistnok rapporter fra SM6 om at OZ7IGY blev hørt i dagene op til den officielle start)

At dette havde været muligt, kan vi takke en energisk indsats af især Arne, OZ5AB, Jørgen, OZ7BR, Poul, OZ7EU, Gerhard, OZ7G og Henrik, OZ9R.

“Var OZ7IGY planlagt med henblik på at være et ”værktøj” for videnskaben, så blev den hurtigt til en ikke-planlagt nytte for 2 m amatørerne i dens ”opland”, idet den blev – og er stadig – en fin ”målesender”, som lod sig anvende i arbejdet ved stationen. Året efter tog Gerhard Hansen, OZ7G og kaj Nielsen, OZ9AC, et djærvt initiativ med tilhørende handlekraft og bragte OZ7IGY i luften på 70 cm! Dette medførte, at danske hams kom i luften i stort tal på 70 cm, så vi er disse to radioamatørkammerater stor tak skyldig. Som alle jo har set, blev idéen om at lukke OZ7IGY ved udgangen af 1958 det rene og skære ”Blålys”. Dette kan vi takke vore to trofaste Fyrpassere for: Kaj, OZ9AC, der passede 7IGY i dens første 20 år og Ivan, der tog over i 1977. For Kaj var det noget af et ”Sisyfosarbejde”. Når IGY var gået QRT, gik turen ”snarest muligt” fra Dragør til Sydhavnen og op i 31 m højde og så hjem med grejet og fat i nye transformatorer fra Jørgen Schou og så ind igen og op og så kunne 7IGY være QRV indtil næste gennemslag på grund af det mildest talt urolige 220 volt net i den store silo, der tilhørte Aalborg Portland-Cement Fabrik.”

   Med hensyn til tiden efter 9AC, da er jeg dårligere funderet, Men

Med Fyrpasser Nr. 2, Ivan, OZ7IS, var det udvidelsen med bygningen af sendere til flere frekvenser og transistoriseringen og den dermed følgende langt længere levetid af udstyret, – det , der stod i forgrunden. Ja, og det må vi ikke glemme at dertil kom flytningen fra Sydhavnen til Tølløse. Det store arbejde med flytningen til Tølløse og det roligere net betød langt færre ”Nødkald” end før, og gjorde intervallerne mellem tilsynene længere. At bygningen blev mindre godt holdt ren, betød jo da også, at senderrummet udviklede sig til en fin ”Rasteplads” samt ”Bopæl” for duer, der efterlod tommetykke lag af duemøg, gjorde ikke den seneste flytning her til Slettebjerg lettere. Lad mig udtrykke ønsket om, at OZ7IGY endnu i mange, mange år må udsende sine mange signaler til gavn og glæde  for utallige VHF/UHF- og SHF-amatører ikke blot i Danmark, men også i de omliggende lande.

“Men lad os huske huske på Piet Heins Gruk:

I D É E R N E S  K U N S T

Kunsten er ikke – at få en idé.
Enhver kan med lethed – få to, –
Kunsten er dén – mellem to eller fler
ganske almindlige hverdagsidéer
at se, hvilken en der er go

– og vi var heldigvis flere, der i December 1956 så, at idéen med OZ7IGY var god!

– om end vel ingen af os dengang i vor vildeste fantasi havde kunnet forestille os, hvad OZ7IGY senere skille udvikle sig til!”

    Den skulle jo bare køre til udgangen af 1958!

Hermed slut på Børges citater og mine egne indskud, som nu har sagt det meste af det der skal siges:

Men lad mig tilføje nogle få ord: Der har i min tid med OZ7IGY været utroligt mange hjælpsomme hænder, med skiftende ejermænd.
Det mig umuligt at nævne – og for den sags skyld …at huske – ALLE. Så det lader jeg være med. Men mange af jer er her i dag – så TAK skal i ha’!
MEN – og det er jo den normale indledning – når der er undtagelser.
HVIS IKKE Michael, OZ2ELA var blevet gal i skralden over at EDR trak tæppet væk under OZ7IGY, da det kneb aller mest, og derefter startede en redningsaktion……..
OG HVIS IKKE Ernst, OZ2UD havde boet i Jystrup og har mange gode forbindelser……..Ja så havde vi ikke stået HER i dag.
Det hele var måske gledet ud i sandet? TAK skal i ha’!
Og endnu en undtagelse:

HVIS IKKE Bo, OZ2M, havde fattet interesse for projektet – for år tilbage
– og sat en masse dedikerede radioamatører i gang, med et professionelt udviklingsarbejde – og koordineret det hele – og regeret med os allesammen,
– ja så havde vi  i dag, – IKKE stået med verdens mest avancerede beacon-cluster, –  med fyr på alle amatørbånd fra 28 MHz – over 40 MHz (som forresten ikker er et amatørbånd) – og helt op til 24 GHz! Uden dig havde vi stadig cyklet rundt om den nominelle frekvens, sådan cirka! Og det har også været et relativt fredeligt generations-skifte!
Tusind tak for det hele Bo.

OZ7IS Ivan Stauning

 

Vil man vide mere om OZ7IGY så gå til hjemmesiden her.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hits: 1836


Comments

OZ7IGYs 60 års jubilæum, en beretning — 2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.